Polariserade solglasögon är specialglasögon avsedda att minska bländning från ytor som vatten, snö och glas. Reflektioner förvränger objektets sanna färg och gör dem svårare att skilja. Polariserade solglasögon kan vara användbara för vissa sporter och körningar, vilket hjälper deltagarna att se tydligare och undvika potentiella faror.
Hur polariserade linser fungerar
Polariserade linser finns i olika färger beroende på materialet från vilket linserna är gjorda. Mörkare färger ger högre nivåer av polarisering.

Solljus kan absorberas eller reflekteras i flera olika riktningar. Solljus som stöter på horisontella ytor som vatten, mark eller huven på en bil reflekteras vanligtvis tillbaka i en liknande horisontell riktning.

Denna reflektion ger en ångrande källa av bländning som inte bara kan skapa visuellt obehag utan kan också orsaka en potentiellt bländande bländning. Skarpt sken har potential att skapa en mycket farlig situation, särskilt vid körning.

Polariserade linser innehåller ett laminerat filter som tillåter att endast vertikalt orienterat ljus passerar igenom. Detta blockerar det horisontellt orienterade ljuset så att glans nästan elimineras.

De vanligaste färgerna på polariserade linser är grå och brun. Men beroende på tillverkaren kan många andra färger vara tillgängliga. Grön, gul eller melaninfärg är också mycket populära färger.

Fördelar
Fördelar med polariserade solglasögon
Ett högkvalitativt par solglasögon innehåller vanligtvis polariserade linser. En polariserad lins har följande fördelar framför icke-polariserade linser:

  • Förbättrar visuell komfort
  • Förbättrar kontrast och visuell klarhet
  • Minskar ögonbelastningen
  • Tillåter sann uppfattning av färger
  • Minskar reflektioner och eliminerar bländning

Nackdelar
Polarisering är i stort sett det bästa valet för människor som är bekymrade över försvagande solljus och bländning. Det finns dock vissa som inte kan bära dem.

Om orsaken är psykologisk eller neurologisk finns det de som säger att linserna får dem att bli yr eller disorienterade, medan andra insisterar på att de skapar en artificiell 3-D-effekt.

För denna delmängd av individer är det möjligt att fotoreceptorcellerna på baksidan av deras ögon tar upp de vertikala ljussignalerna annorlunda än resten av oss. Under dessa omständigheter kan färgade linser vara det bästa alternativet.

Det finns också yrken som kräver att en arbetare ska kunna läsa vissa digitala nummer på en flytande kristalldisplay. Polariserad lins kan ibland störa siffrorna och bör undvikas.

Hur tar man reda på om dina glasögon är polariserade?
Om du är osäker på om dina linser är polariserade:

  1. Ta ett par solglasögon som du vet är polariserade.
  2. Placera ena linsen på dina solglasögon mot linsen på det andra paret. Vrid linsen i 90 graders vinkel mot den andra linsen.
  3. Om de kombinerade linserna blir mörka eller nästan svarta, polariseras dina solglasögon.

Newsletter

A short sentence describing what someone will receive by subscribing